Всички Шотландски клепоухи котки водят произхода си от една бяла Шотландска котка с подвити уши, на име Сузи.
Наречени отначало клепари, първите шотландски клепоухи котки са открити през 1961 г. от любителят на котки и фермер Уилям Рос в района на Тейсайд, Шотландия. Забелязвайки уникалните им уши, сред едно от родените котета Рос взема едно от котетата на Сузи и развъжда породата с помощта на генетик. Установено било, че в следващите поколения от мутанта са се родили още 2 такива котета и станало ясно, че тези подвити уши са доминантен белег, който се предава по наследство.
В началото развъждали само бели клепоухи котки, но по – късно започнали и с други разцветки.
Козината на породата се среща в 2 варианта – къса и дълга и се отличава с голяма плътност и еластичност. Главата е сранително голяма и заоблена, и се подчертава от пленителните й големи очи. Цветът на очите трява да е в хармония с окраската на тялото. Имат средна дължина на тялото, къс врат и добре развити челюсти. В сравнение с женските, при мъжките – бузите са по – силно развити. Със своите големи и кръгли очи, на пръв поглед Шотландската клепоуха котка прилича на бухал. Изключително изразителни са.
Ушите при тази порода са най – характерният им признак. Те са много малки и са подвити напред към главата й и се подвиват напред и надолу.
Срещат се в 2 типа: 
С клепнали уши (scottish fold) 
С изправени уши (scottish straight)

Както при почти всички котки и тук мъжките са с по – голямо тегло от 5 до 7 кг, а при женските е 3,7 до 5,5 кг.
С красивите си големи кръгли очи и топчести бузи, те са много привлекателни. Изключително спокойни са, тази порода котки е без всякаква агресия. Гальовни и общителни, и дори си падат малко клоуни и обичат да изпълняват разни номера. Много екземпляри от породата обичат да седят и да си просят това, което искат. Отличават се с изключителна игривост и дружелюбност и обожават човешкото внимание и обич. Подходящи са за хора с деца и за хора, които не са гледали котка досега. Когато свикнат и се привържат към Вас, те ще спят дори в скута Ви.
Шотландските клепоухи котки са толкова сладки, че всеки би искал да ги гушне и да ги погали. Тези пухкави малки “хищници” обожават да са сред хора и са чудесни за домашни любимци.