Британската късокосместа и дългокосместа е може би най-старата британска порода котки, произхождаща от Великобритания.. Според една от теориите за произхода й, родословието й може да се проследи до онези далечни времена преди около 2 000 години, когато римляните завладяват Британия и там започва да се развива земеделието. Работещите котки – наричани така защото трябвало да "работят", за да се нахранят, а не просто да бъдат домашни любимци – били донесени на острова от римските легионери за да контролират и ограничават популацията от гризачи. Тези котки живеели около хамбари, плевни и ферми и почти нямали контакт с човека. Броят им нараствал и те като цяло благоденствали. Стотици години наред в Британия не се внасяли нови котки и местните екземпляри се кръстосвали в рамките на съществуващата популация. Резултатът бил - специфичен вид на едра котка с гъста козина.
Към края на 19 век любителите на котки в Обединеното кралство стигнали до извода, че британската порода е красива и заслужава признание. С развъждането на най-качествените екземпляри се заел Харисън Уайър – един от създателите на фелинологията във Великобритания, който бил горещ поклонник на тази порода. По негова инициатива през 1871 г. точно 20 години след първата съвременна изложба на кучета отново в Crystal Palace в Лондон се проведежда и първата в света изложба на котки. Участващите в нея британски котки печелят повечето от наградите. През 1898 г. породата е призната официално – факт, който е отразен в регистрите на Английския клуб на любителите на котки.

Британската късокосместа и дългокосместа котка е порода домашна котка. Мъжките екземпляри тежат от 5 – 10 кг, а женските от 5 – 7 кг. Има къса и дълга гъста козина и също така гъст подкосъм. Характерна е с кръглата си глава и големите си кръгли очи. Тялото ѝ е с „квадратна“ форма. Очите са големи и закръглени. Ушите са с леко заострени връхчета и отдалечени. Нейните черти я правят популярна порода за участие в котешки шоута. Има спокоен, уравновесен характер, умна и чистоплътна е, лесно се адаптира и се разбира с деца, кучета и други домашни любимци. Отстъпчиви и толерантни са, особено към деца. Докато собствениците им са навън те предпочитат да спят.
Породата се е превърнала в любимец на животински треньори, заради своя характер и интелигентност, а в последните години тези котки са се появили в холивудски филми и телевизионни реклами. Могат да научат малки трикове.